Η Ιστορία μας.

AEGEAN CARGO MANAGEMENT

Η Aegean Cargo Management (ACM) ιδρύθηκε το 2001 από τον Κωνσταντίνο Αγαπητό – της Οικογένειας Αγαπητός, γνωστή στον τομέα της ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο (μπορείτε να διαβάσετε ένα σύντομο ιστορικό για τον Όμιλο Εταιριών Αγαπητός εδώ).

Ο κ. Αγαπητός είχε αποφασίσει τότε να στελεχώσει τη νέα του εταιρία κυρίως με έμπιστα και έμπειρα μέλη του προηγούμενου προσωπικού του, ενώ προσέλαβε και νέο προσωπικό με άριστες γνώσεις στον τομέα. Τα πλοία τύπου Ro/ Ro AEGEAN STAR και AEGEAN PEARL ήταν οι πρώτες δύο εξαγορές της εταιρίας. Τα πλοία αυτά, μετά από σημαντικές εργασίες αναβάθμισης, μπήκαν στο δρομολόγιο Πειραιάς-Κρήτη.

Μέχρι το 2008, ο στόλος είχε αυξηθεί σε 7 Ro/ Ros, ενώ η ACM είχε γίνει πλέον ένας από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους πράκτορες Ro/ Ro στην περιοχή Μεσογείου/ Ευρώπης. Από το 2003, η εταιρία είχε εγγραφεί στην Αμερικανική Λέσχη για τους κινδύνους P&I.

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, εκτός από τις εμπορικές διαμεταφορές σε Ευρώπη και Μεσόγειο, η ACM είχε δραστηριοποιηθεί και στο διεθνές εμπόριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εταιρία κατάφερε να δημιουργήσει ένα μεγάλο όνομα και να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά αυτή. Συνεργασίες διαμορφώθηκαν με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (βρετανικές, ολλανδικές και γαλλικές, καθώς και με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας (τη Διοίκηση των Στρατιωτικών Θαλάσσιων Μεταφορών - MSC).

Επιπλέον, η εταιρία είχε τα πλοία της σε long term charters για απαιτητικές και δύσκολες εμπορικές διαμεταφορές με ελάχιστες ή καθόλου αξιώσεις.

Μετά την οικονομική κατάρρευση της αγοράς το 2010, υπήρξαν σοβαρές επιπτώσεις στο εμπόριο με πλοία τύπου Ro/ Ro σε όλο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα Ro/ Ros χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ιδιωτικών αυτοκινήτων, εμπορευματοκιβωτίων και των ρυμουλκούμενων. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε μετά το 2010, η διαμεταφορά αυτοκινήτων έγινε σχεδόν ανύπαρκτη. Οι μεταφορές με εμπορευματοκιβώτια μειώθηκαν, επίσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότερες ανάλογες μεταφορές πραγματοποιούνταν πλέον με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containers). Επιπλέον, τα θεωρούμενα «παραδοσιακά» Ro/ Ro δρομολόγια σε Λιβύη και Συρία διακόπηκαν και αυτά λόγω της τοπικής κρίση που πλήττει τις χώρες αυτές.

Παρ’όλ’ αυτά, η Aegean Cargo Management αντιμετώπισε όλες αυτές τις αλλαγές και κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις αλλά και να προετοιμαστεί κατάλληλα για το σχεδιασμό μιας περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου. Σήμερα, ο στόλος της ACM αποτελείται από το πλοίο AYSHE, τύπου Ro/ Ro. Η ξεκάθαρη πρόθεση της εταιρίας είναι να παραμείνει ένας ισχυρός παίκτης στη συγκεκριμένη αγορά της Μεσογείου, με τη λειτουργία και πρακτόρευση των πλοίων αυτού του τύπου με τον πλέον υποσχόμενο τρόπο, καθώς και με έναν ακόμα δυναμικό στόχο, την είσοδό της στον κλάδο των bulk, με την απόκτηση 2 handysize φορτηγών-πλοίων, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τελικά, όπως έχει δείξει επανειλημμένα η ιστορία, οι σπουδαίες εταιρίες βλέπουν την κάθε προσαρμογή σε νέα δεδομένα καταστάσεις ως μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρόκληση – μία πρόκληση στην οποία αντεπεξέρχονται με επιτυχία κάθε φορά!...